Når man hører om sansestimulering og sanserom tenker mange kanskje først og fremst at dette er hjelpemidler som brukes av personer med utviklingshemming. Det er nok tradisjonelt sett her det er mest brukt, mange dagsenter og forsterkede arbeidssenter har eget sanserom. Det er heldigvis flere og flere som får øynene opp for at sansestimulering er nyttig for alle mennesker uavhengig av funksjonsnivå. Det blir forsket mer og mer på hva sansestimulering kan gjøre for personer med psykiske lidelser, og det er det vi skal se nærmere på.
Psykiske lidelser påvirker ikke bare sinnet vårt, men også kroppen. Personer som har psykiske lidelser kan oppleve nedsatt kroppskontakt, diffuse kroppsgrenser, forstyrrelser i muskelspenning, motorisk urolighet, lite energi og angst. Angst kan i seg selv også gi mange fysiske plager, som raskere pust, økt puls/hjertebank, følelse av trykk i magen, temperaturforandring og forandring i blodtrykket (Hummelvoll, -08).
Først vil jeg beskrive litt effektene av ett tenkt sanserom. Man kan tenke at en person med psykiske lidelser og kanskje spesielt angst, vil ha større muligheter for å kunne roe ned i ett tilrettelagt miljø hvor det er tatt hensyn til fargevalg, lyssetting og eventuelt spesialmøbler. Alle mennesker blir påvirket av lys og farger- her kan man tenke at det kan brukes fiberoptiske tråder med regulerte farger og styrke, eller man kan bruke distraherende bilder eller mønster fra en projektor.